Majówkę zaczynamy zdrowymi pralinkami według przepisu Marty Dymek. Coś dla miłośników vege ale nie tylko. Nie ma jajek, mleka, ani mąki za to jest orzechowa bomba. Pralinkowe zaklejki, warte wypróbowania, szczególnie gdy mamy alergika w domu. Jedyne co mi troszkę przeszkadzało to gorzkawy posmak na końcu przeżuwania, ale ocenę pozostawiam Wam.
1. 50 g orzechów włoskich
2. 50 g orzechów laskowych
3. 50 g daktyli namoczonych w szklance ciepłej kawy
4. 1 łyżeczka kakao
5. 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
6. szczypta soli w płatkach
7. 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Orzechy mielimy w blenderze lub młynku na mąkę. Daktyle odcedzamy i odciskamy z nadmiaru kawy. Płynu nie wylewamy. Daktyle dodajemy do mąki orzechowej razem z kaka, i resztą składników. Wszystko mielimy na kleistą masę, jeśli masa jest za gęsta dodajemy odrobinę kawy w której moczyły się daktyle. Z masy formujemy małe kuleczki. Przechowujemy w lodówce do około miesiąca. Smacznego :)
No comments:
Post a Comment