07 April 2018

Tarta z ricottą i skórką pomarańczową



Kremowa tarta na kruchym spodzie, dzięki skórce z cytryny i pomarańczy nabiera wyrazistości. Smaczna, lekka bardziej kremowa niż sernik. Przepis zmodyfikowany 
pochodzi z magazynu "Kunia" Polecam jeszcze przed wiosennym szaleństwem.

Składniki na ciasto:

  1. 150 g masła
  2. 80 g cukru
  3. 1 jajko
  4. 250 g mąki
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. szczypta soli
  7. skórka otarta z jednej cytryny

Składniki na Krem:

  1. 80 g cukru
  2. 2 żółtka
  3. 250 ml mleka
  4. 30 g mąki
  5. 250 g ricotty
  6. otarta skórka z pomarańczy 
  7. 2 łyżki płatków migdałowych



Przygotowanie:


Piekarniki nagrzewamy  do temperatury 160C, przygotowujemy foremkę do tarty o średnicy 23.  
Ciasto: Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. 

Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z mlekiem, wszystko podgrzewamy na małym ogniu (cały czas mieszając), aż zgęstnieje, a następnie lekko studzimy. Dodajemy ricottę i skórkę z pomarańczy, dokładnie wszystko mieszamy. 

Formę do tarty "wylepiamy" ciastem, możecie rozwałkować i przenieść na formę, jak kto woli. Według przepisu ciasta starczy na dość gruby spód, ja wolę trochę cieńszy i zużyłam 3/4 ciasta, resztę można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Na tak przygotowaną formę przekładamy krem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 60 min, krem po upieczeniu będzie trochę rzadki, po wystudzeniu na kratce nabierze odpowiedniej konsystencji. Smacznego

No comments:

Post a Comment