Kremowa tarta na kruchym spodzie, dzięki skórce z cytryny i pomarańczy nabiera wyrazistości. Smaczna, lekka bardziej kremowa niż sernik. Przepis zmodyfikowany
pochodzi z magazynu "Kunia" Polecam jeszcze przed wiosennym szaleństwem.
- 150 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- skórka otarta z jednej cytryny
Składniki na Krem:
- 80 g cukru
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 30 g mąki
- 250 g ricotty
- otarta skórka z pomarańczy
- 2 łyżki płatków migdałowych
Piekarniki nagrzewamy do temperatury 160C, przygotowujemy foremkę do tarty o średnicy 23.
Ciasto: Masło siekamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z mlekiem, wszystko podgrzewamy na małym ogniu (cały czas mieszając), aż zgęstnieje, a następnie lekko studzimy. Dodajemy ricottę i skórkę z pomarańczy, dokładnie wszystko mieszamy.
Formę do tarty "wylepiamy" ciastem, możecie rozwałkować i przenieść na formę, jak kto woli. Według przepisu ciasta starczy na dość gruby spód, ja wolę trochę cieńszy i zużyłam 3/4 ciasta, resztę można zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Na tak przygotowaną formę przekładamy krem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 60 min, krem po upieczeniu będzie trochę rzadki, po wystudzeniu na kratce nabierze odpowiedniej konsystencji. Smacznego
No comments:
Post a Comment