09 November 2013

Murzynek z olejem


 
Każdy z Was na pewno pamięta murzynka, niezawodne ciasto w różnych wersjach. A to przepis na wersję z olejem, bardzo smaczne i łatwe do zrobienia, a przy tym długo zachowuje świerzość. Polecam


Składniki:
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 słoika dżemu wiśniowego lub innego
  • 1 łyżka kakao
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka kropli zapachu migdałowego (można pominąć)

Polewa:

  • 50 g margaryny
  • 3 płaskie łyżki kakao lub 1/2 tabliczki ciemnej czekolady
  • 5 łyżek śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Keksówkę o długości 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę wymieszać z kakao i sodą oczyszczoną. Jajka ubić z cukrem, mikserem lub trzepaczką, dodać olej oraz wodę, a następnie suche składniki. Na koniec dodać dżem i zapach, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wystudzić.
Przygotować polewę czekoladową: Margarynę rozpuścić, dodać pozostałe składniki, mieszać na małym ogniu, aż powstanie lśniąca masa czekoladową. Polać ciasto i posypać orzechami. Smacznego :)

1 comment:

  1. Dawno tak dobrze nie udał mi się murzynek.
    Dziękuję za ten przepis.

    ReplyDelete