Uf............ w
końcu udało się wyzdrowieć, po 3 tygodniowej walce z różnymi wirusami, chwilowej
utracie smaku, węchu i całkowitą blokadą zatok- wracamy do pieczenia. A to przepis
na szybkie, proste, a zarazem smaczne i zdrowe ciasteczka owsiane. Rolowanie ciasteczek
pozostawcie najmłodszym co sprawi im napewno frajdę, a wy będziecie mieć chwilę
wytchnienia przed świątecznym garowaniem.
Składniki na 30
niedużych ciasteczek:
×
150g
mąki
×
90g drobnych
płatków owsianych
×
180g
drobnego cukru do wypieków najlepiej jasno-brązowego
×
90g
rodzynek
×
2 łyżeczki
cynamonu
×
70g
mielonych migdałów
×
125g
masła
×
½ łyżeczka sody oczyszczonej
×
2 łyżki
miodu
×
2 łyżeczki
gorącej wody
Piekarnik nagrzać do temperatury
150C. 2 duże formy wyłożyć papierem do pieczenie.
Płatki owsiane wymieszać razem z mąką, cynamonem, cukrem i rodzynkami.
Masło rozpuścić na małym
ogniu dodając, miód oraz sodę wymieszaną z gorącą wodą. Ciepłą miksturę wymieszać
z suchymi składnikami.
Z masy formować kulki
trochę większe od orzecha i ukladać na blaszce w niewielkich odstępach, można lekko
spłaszczyć widelcem.
Piec ok 20min. Ciasteczka pozostawić
5 minut w formie do pieczenia, a następnie przenieść na kratkę do całkowitego
przestudzenia. Najlepsze na drugi dzień, długo zachowują świerzość. Smacznego
No comments:
Post a Comment