17 December 2012

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i miodem


Uf............ w końcu udało się wyzdrowieć, po 3 tygodniowej walce z różnymi wirusami, chwilowej utracie smaku, węchu i całkowitą blokadą zatok- wracamy do pieczenia. A to przepis na szybkie, proste, a zarazem smaczne i zdrowe ciasteczka owsiane. Rolowanie ciasteczek pozostawcie najmłodszym co sprawi im napewno frajdę, a wy będziecie mieć chwilę wytchnienia przed świątecznym garowaniem.
Składniki na 30 niedużych ciasteczek:

×          150g mąki
×          90g drobnych płatków owsianych
×          180g drobnego cukru do wypieków najlepiej jasno-brązowego
×          90g rodzynek
×          2 łyżeczki cynamonu
×          70g mielonych migdałów
×          125g masła
×          ½  łyżeczka sody oczyszczonej
×          2 łyżki miodu
×          2 łyżeczki gorącej wody


Piekarnik nagrzać do temperatury 150C.  2 duże formy  wyłożyć papierem do pieczenie.
Płatki owsiane wymieszać razem  z mąką, cynamonem, cukrem i rodzynkami.
Masło rozpuścić na małym ogniu dodając, miód oraz sodę wymieszaną z gorącą wodą. Ciepłą miksturę wymieszać z suchymi składnikami.
 
 
 
Z masy formować kulki trochę większe od orzecha i ukladać na blaszce w niewielkich odstępach, można lekko spłaszczyć widelcem.
Piec ok 20min. Ciasteczka pozostawić 5 minut w formie do pieczenia, a następnie przenieść na kratkę do całkowitego przestudzenia. Najlepsze na drugi dzień, długo zachowują świerzość. Smacznego

 

No comments:

Post a Comment