Najprostrzy, a zarazem najsmaczniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Z
dodatkiem bakali oraz zapachu rumowego smakuje i pachnie cudnie. Długo zachowuje
świerzość Polecam.
· 1 kg sera trzykrotnie
mielonego
· 7 jajek (białka
oddzielone od żółtek)
· 2 szkl cukru
· ½ szkl kaszy mannej
· 1 zapach rumowy
· 1 ½ łyżki proszku do
pieczenia
· ½ kostki masła
· Bakalie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Okrągłą forme
lub tortownicę o wymiarach 26 cm wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą
ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem następnie dalej uciarając
dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać ser i wszystko razem jeszcze
raz zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę
serową. Na końcu dodać kaszę manną wymieszną z proszkiem do pieczenia oraz
bakalie.
Sernik przelać do wcześniej przygotowanej formy i
piec ok. 45 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec jeszcze przez
ok. 15 min.
Niestety w przypadku serników metoda na suchy
patyczek się nie sprawdza. Trzeba zwrócić uwagę czy środek ciasta nie jest
rzadki i lekko ścięty oraz zarumnieniony. Gdyby ciasto za szybkko sie
przyrumieniło należy przykryć folią aluminiową.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika zostawić w formie
do ostygnięcia. Nastepnię polać rozpuszczoną czekoladą ( ok. 200g czekolady + 50
ml śmietany) lub posypać cukrem pudrem.
Ja użyłam czekolady deserowej do opaski wokół
ciasta, białej czekolady na wierzch oraz wiórków czekoladowych.
Smacznego:)
No comments:
Post a Comment