18 November 2012

Tradycyjny Sernik z Kaszą Manną


 
 Najprostrzy, a zarazem najsmaczniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam. Z dodatkiem bakali oraz zapachu rumowego smakuje i pachnie cudnie. Długo zachowuje świerzość Polecam.

 
 
 Składniki:
· 1 kg sera trzykrotnie mielonego
· 7 jajek (białka oddzielone od żółtek)
· 2 szkl cukru
· ½ szkl kaszy mannej
· 1 zapach rumowy
· 1 ½ łyżki proszku do pieczenia
· ½ kostki masła
· Bakalie
 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Okrągłą forme lub tortownicę o wymiarach 26 cm wysmarować masłem i opruszyć bułką tartą ewentualnie wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem następnie dalej uciarając dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać ser i wszystko razem jeszcze raz zmiksować. Z białek ubić sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać w masę serową. Na końcu dodać kaszę manną wymieszną z proszkiem do pieczenia oraz bakalie.
Sernik przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec ok. 45 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec jeszcze przez ok. 15 min.
Niestety w przypadku serników metoda na suchy patyczek się nie sprawdza. Trzeba zwrócić uwagę czy środek ciasta nie jest rzadki i lekko ścięty oraz zarumnieniony. Gdyby ciasto za szybkko sie przyrumieniło należy przykryć folią aluminiową.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika zostawić w formie do ostygnięcia. Nastepnię polać rozpuszczoną czekoladą ( ok. 200g czekolady + 50 ml     śmietany) lub posypać cukrem pudrem.
Ja użyłam czekolady deserowej do opaski wokół ciasta, białej czekolady na wierzch oraz wiórków czekoladowych.
Smacznego:)
 


No comments:

Post a Comment