09 April 2013

Chałka z Czekoladą




Hmmmmmmmmm pyszna chałka z czekoladą i kawałkami orzeszków. Przepis pochodzi z książki  "Cake Magic", a orginalna nazwa to  "The snuggle loaf". Jeste jednak jeden warunek żeby wypiek dobrze smakował według autorki Kate Shiraz to sofa, kołderka, termofor, Richard Curtis film-standardowo. Bardzo polecam.
 

Składniki:

  • 200g mąki chlebowej typ 650 (strong white bread flour)
  • 45g drobnego cukru do wypieków 
  • szszypta soli
  • 25g niesolonego masła
  • 7g  suchych drożdży lub 14g świeżych
  • 5 łyżek letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki Nutelli lub innej czekolady do posmarowania
  • 2 łyżki orzechów laskowych, podprażonych, bez skórki i posiekanych
  • 50 g ciemnej czekolady w małych kawałkach (pominełam)
  • 2 lyżki cukru pudru

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać pokrojone masło i rozetrzeć. Do powstałych "okruszków" dodać suche drożdże, (jeżeli używacie świeżych drożdży, najpierw musicie zrobić rozczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, pozostawić na około 15 minut) wlać mleko, następnie rozkłócone jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i ugniatać przez około 10 minut na opruszonej mąką stolnicy, do powstania gładkiego ciasta (jeżli posiadacie mikser z końcówką haka to bardzo polecam w zastąpieniu jednej lub drugiej ręki- chyba że lubicie wyrabiać mięśnie). Ciasto przełożyć do miski i pozostawić pod przykryciem na około 1 godzinę do podwojenia objętości.

 
 
Wyrośnięte ciasto ugniatać przez kolejne 5 minut, a następnie podzielić na 2 połówki i każdą rozwałkować na prostokąty o wymiarach ok. 25cm x 10cm. Każdy pasek posmarować czekoladą, posypać orzechami (zostawiając 1 łyżkę do posypania wierzchu) i kawałkami czekolady. Paski ciasta zwinąć wzdłuż jak rolade, złączyć górne końce i "zapleść warkocz", dolne końce połączyć z górnymi tak żeby powstał wianuszek. Przełożyć na natłuszczoną blaszkę i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Piekarnik nagrzać do temeperatury 160C, wstawić chałkę i piec ok. 20-25 minut do uzyskania brązowej skórki. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Gdy chałka się studzi przygotujcie lukier, dodając odrobię wody do cukru pudru, dokładnie mieszając do uzyskania gładkiej i lśniącej konsystencji. Powstały lukier rozsmarować na wierzchu chałki i posypać orzeszkami. Smacznego:)


 


No comments:

Post a Comment