05 December 2013

Sernik wiedeński


Najbardziej popularna forma sernika pochodzi z krajów niemieckojęzycznych, stąd często ciasto to nazywane jest "wiedeńskim". Nie może oczwiście zabraknąć w nim dużej ilości bakali, ale nie musimy kurczowo trzymać się przepisu i wybór oczywiście zależy od nas i upodobania naszych domowników. W mojej wersji jest to kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, aromatyzująca całą masę serową, przykryta czekoladową kołderką. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 125 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 500 g potrójnie mielonego białego sera
  • 15 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki ziarenek wanilii
  • 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej i cytrynowej

Polewa:

  • 125 g  tabliczki gorzkiej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 25 g śmietany kremówki

Piekarnik nagrzać do temperatury 170C. Tortownicę o wymiarach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód).
 Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, nie przerywajc ucierania dodawać po jednym żółtku, dalej ucierając dodawać partjami bialy ser. Oba rodzaje mąki połączyć i  przesiać. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do masy maślanej na zmianę z mąką. Na koniec dodać skórkę i wanilię. Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i piec około 40 min do uzyskania złotego koloru*. Sernik pozostawić w lekko uchylonnym piekarnika do ostygnięcia.
W tym czasie przygotować polewę: wszystkie składnik podgrzać w rondelku do rozpuszczenia, lekko przestudzić i udekorować wystudzony sernik. Smacznego :)

*w przypadku sernkiów metoda suchego patyczka się nie sprawdza. Jeżeli wierzch ciasta zbyt szybko się piecze, a środek jeszcze się "rusza" należy je przykryć folia aluminiową i piec dalej.


No comments:

Post a Comment