Składniki:
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 180g brązowego cukru
- 300g mąki
- 1 łyżeczka imbiru mielonego1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 400g dyni startej na małych oczkach
- 120g suszonej żurawiny
- 100g pokrojonej białej czekolady
Ponadto:
- 200g białej czekolady
- 150g serka mascarpone
- 2 łyżki pestek dyni
Piekarnik nagrzać do temperatury 170C, dno tortownicy o wymiarach 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło ubić z cukrem do białości, zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno jajka, jedno po drugim uważając przy tym by masa się nie zważyła.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, imbirem oraz solą, wszystko wmieszać do masy jajecznej. Dodać kolejno startą dynię ( lekko odciśniętą), żurawinę i czekoladę, wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut.
W międzyczasie przygotujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej tzn. w niewielkim rondelku zagotowujemy wodę, miskę z czekoladą ustawiamy na górze tak by nie dotykała wody, zmniejszamy ogień i rozpuszczamy czekoladę mieszając od czasu do czasu. Gdy czekolada jest już rozpuszczona dodajemy serek mascarpone i mieszamy, aż do rozpuszczenia, lekko studzimy.
Upieczone ciasto przekładamy na kratkę, czekamy chwilkę, aż lekko przestygnie i smarujemy polewą czekoladową, a wierzch posypujemy pestkami dyni. Smacznego:)
No comments:
Post a Comment