23 November 2012

Bułeczki z serem i żurawiną



Lekkie i kremowe bułeczki, dzięki serkowi ricotta smakują wyśmienicie. Puszyste, a zarazem wilgotne, długo zachowują świeżość. Polecam.
Składniki na 12 bułeczek:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g roztopionego masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki miodu
  • ½ łyżeczka soli
  • 25 g świerzych drożdży lub 12 g suchych
 
Nadzienie:
 
  • 500 g serka ricotta lub serka śmietankowego almette
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 150 g suszonej żurawiny 
 
Dodatkowo:
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek.
Serek ricotta wyłożyć na gęste sitko, obciążyć talerzykiem i pozostawić na kilka godzin do odsączenia. Jeżeli używacie serka almette nie musicie go odsączać. Wymieszać z pozostałymi składnikami i wstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, jeżeli używacie świeżych drożdży najpierw zróbcie rozczyn- rozcierając drożdże z łyżeczką cukru i pozostawjając na 15 min. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dodając na końcu roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrobić, aż będzie gładkie i lekko „odchodziło od ręki”. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Stolnicę opruszyć mąką, ciasto rozwałkować na prostokąt 60x40 cm. Posmarować nadzieniem, zwinąć w rulon i pokroić na 12 kawałków. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach.
Przykryć ściereczką i pozostswić na około 30-40 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
 Piec 20 min. w temperaturze 190C, wystudzić na kratce. SmacznegoJ

No comments:

Post a Comment