Łatwe i szybkie ciasto cynamonowe z dodatkiem nutelli. W smaku
zaciąga piernikiem ale orzechy i wilgotne nadzienie nadają mu nutę orzechowo-
czekoladową.
Składniki:
×
175g
miękkiego masła
×
175g
drobnego cukru do wypieków najlepiej jasno- brązowego (w uk golden castar
sugar)
×
3
duże jajka, roztrzepane
×
225g
mąki *
×
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
×
1 łyżeczka
sody oczyszczonej
×
2 łyżeczki
cynamonu
×
4 łyżki
mleka
×
4 czubate łyżki nutelli
×
50g
orzechów laskowych, grubo posiekanych
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Formę o wymiarach
20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło, cukier,
jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i mleko zmiksować, aż masa będzie
lekka i puszysta.
Przelożyć ¾ masy do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać
i na wierzch wyłożyć nutellę, a następnie pozostałą masę cynamonową. Patyczkiem
zakręcić kilka kółek i wyrównać wierzch tak, aby nutella była całkowicie
zakryta. Posypać posiekanymi orzechami.
Piec około 1 godziny do tzw. suchego patyczka, aż będzie dobrze wyrośnięte. Jeżeli ciasto zacznie
za szybko się przypiekać, przykryć folią aluminiową.
Po upieczeniu ciasto pozostawić 10 minut w formie,
następnie zdjąć papier do pieczenia i wystudzić na kratce.
SmacznegoJ
*zamiast zwykłej mąki, sody i 1 łyżeczki
proszku do pieczenia można wykorzystać 225g self-raising flour.
No comments:
Post a Comment