01 December 2012

Ciasto Cynamonowe z Nutellą


Łatwe i szybkie ciasto cynamonowe z dodatkiem nutelli. W smaku zaciąga  piernikiem ale  orzechy i wilgotne nadzienie nadają mu nutę orzechowo- czekoladową.

Składniki:

×          175g miękkiego masła
×          175g drobnego cukru do wypieków najlepiej jasno- brązowego (w uk golden castar sugar)
×          3 duże jajka, roztrzepane
×          225g mąki *
×          2 łyżeczki proszku do pieczenia
×          1 łyżeczka sody oczyszczonej
×          2 łyżeczki cynamonu
×          4 łyżki mleka
×          4 czubate łyżki  nutelli
×          50g orzechów laskowych,  grubo posiekanych

Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Formę o wymiarach 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

 Masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i mleko zmiksować, aż masa będzie lekka i puszysta.

Przelożyć ¾ masy do wcześniej przygotowanej formy, wyrównać i na wierzch wyłożyć nutellę, a następnie pozostałą masę cynamonową. Patyczkiem zakręcić kilka kółek i wyrównać wierzch tak, aby nutella była całkowicie zakryta. Posypać posiekanymi orzechami.

Piec około 1 godziny do tzw. suchego patyczka, aż  będzie dobrze wyrośnięte. Jeżeli ciasto zacznie za szybko się przypiekać, przykryć folią aluminiową.

Po upieczeniu ciasto pozostawić 10 minut w formie, następnie zdjąć papier do pieczenia i wystudzić na kratce.

SmacznegoJ


*zamiast zwykłej mąki, sody i 1 łyżeczki proszku do pieczenia można wykorzystać 225g self-raising flour.

No comments:

Post a Comment