Jeżeli jeszcze (z braku czasu) nie przygotowaliście żadnego ciasta na święta,
albo macie same pierniki i makowce, a chcielibyście coś innego, a do tego
serowego, to polecam właśnie to ciasto.To taki trochę oszukany sernik, bo sera
w nim ni grama, a smakuje jak prawdziwy sernik cytrynowy. Bardzo szybko się
robi, bez większego bałaganu w kuchni i wysiłku. Bardzo ładnie wyrasta, ale po
wyjęciu z piekarnika szybko opada i przypomina tartę, no cóż ten typ tak ma,
rekompensatą jest jednak wyborny cytrynowy smak. Przepis pochodzi ze strony
Every Cake You Bake. Polecam
Składniki:
·
400g gęstego
jogurtu greckiego
·
100g
cukru
·
4
jajka w temperaturze pokojowej
·
3 łyżki
mąki
·
1
cytryna
·
Szczypta
soli
Piekarnik rozgrzać do temperatury
180C. Tortownicę o wymiarach 20 cm wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka utrzeć na jasny
puszysty krem, dodać mąkę, jogurt, skórkę i sok z cytryny. Wszstko ziksować na
jednolitą masę.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, porcjami wymieszać z masą jogurtową. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec ok. 50 minut, aż wierz się ładnie zarumieni. Pozostawić w fromie do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. SmacznegoJ
No comments:
Post a Comment