23 December 2012

Tureckie ciasto jogurtowo-cytrynowe


 
Jeżeli jeszcze (z braku czasu) nie przygotowaliście żadnego ciasta na święta, albo macie same pierniki i makowce, a chcielibyście coś innego, a do tego serowego, to polecam właśnie to ciasto.To taki trochę oszukany sernik, bo sera w nim ni grama, a smakuje jak prawdziwy sernik cytrynowy. Bardzo szybko się robi, bez większego bałaganu w kuchni i wysiłku. Bardzo ładnie wyrasta, ale po wyjęciu z piekarnika szybko opada i przypomina tartę, no cóż ten typ tak ma, rekompensatą jest jednak wyborny cytrynowy smak. Przepis pochodzi ze strony  Every Cake You Bake.  Polecam  
Składniki:
·         400g gęstego jogurtu greckiego
·         100g cukru
·         4 jajka w temperaturze pokojowej
·         3 łyżki mąki
·         1 cytryna
·         Szczypta soli     

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Tortownicę o wymiarach 20 cm wysmarować masłem lub       wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka utrzeć na jasny puszysty krem, dodać mąkę, jogurt, skórkę i sok z cytryny. Wszstko ziksować na jednolitą masę.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, porcjami wymieszać z masą jogurtową. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy. Piec ok. 50 minut, aż wierz się ładnie zarumieni. Pozostawić w fromie do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce. SmacznegoJ

No comments:

Post a Comment