06 January 2014

Buchty z powidłami

 
Na dobry poczatek Nowego Roku polecam  pyszne czeskie maślane bułeczki nadziewane powidłami zwane Buchtami, lekko słodkie i puszyste, posypane cukrem pudrem. Możecie wybróbować wersję z nadzieniem twarogowym, owocowym, makowym lub nutellą, oraz polać sosem waniliowym lub malinowym. Bardzo polecam i życzę wszystkim w 2014 roku samych udanych wypieków :)

Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 280 ml mleka
  • 60 g masła- roztopionego
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżki cukru + 1łyżka na rozczyn
  • 1/4 łyżeczki soli
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych lub innych
Ponadto:
  • 2 łyżki roztopionego masła, do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, pozostawić na około 15 minut. Jeżeli używacie suchych drożdży, wystarczy je wymieszać z  mąką.
Jajko wymieszać z mlekiem, cukrem i skórka z cytryny. Do miski wsypać mąkę, zrobić małe wgłębienie, wlać mleko z jajkiem, dodać ciepłe masło, sól i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia- sam spód. Ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 50 gramowe części. Z każdej części uformować kulkę, a następnie ją rozpłaszczyć, na środek nakładać łyżeczkę powideł i sklejać, formując ponownie kulkę. Bułeczki układać w tortownicy, tak by się stykały. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztopionym masłem, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Buchty wystudzić na kratce i posypać cukrem pudrem. Smacznego

No comments:

Post a Comment