30 December 2013

Chleb pszenno-żytni


Prosty chlebek pszenno- żytni na drożdżach, najlepszy tego samego dnia i jeszcze ciepły z masłem.  Z podanych składników możecie przygotować chlebek piwny, zastępując wodę piwem w takich samych proporcjach, co wzbogaci jego smak.

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej
  • 450 g mąki żytniej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 600 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki soli

Wymieszaj w misce oba rodzaje mąki, pośrodku zrób mały dołek, wkrusz drożdże i  zalej około     100 ml ciepłej wody. Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut, w ciepłym miejscu.
Podgrzej olej i resztę wody do temperatury 37C, przelej do miski z mąką, dodaj sól i wyrób ciasto by było gładkie i elastyczne.  Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik nagrzej do temperatury 230C. Ciasto ponownie wyrób na stolnicy oprószonej mąką i uformuj bochenek. Chlebek przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw na kolejne 15 minut, do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika bochenek posmaruj ciepłą wodą. Włóż chlebek do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 180C i piecz przez około 40 minut. Po upieczeniu posmaruj chleb zimną wodą, by jego skórka była bardziej chrupiąca i przełóż na kratkę do całkowitego wystudzenia.  Smacznego


No comments:

Post a Comment