Sezon na truskawki w pełni. Nie może wiec zabraknąć ucieranego ciasta z truskawkami niebiańsko prostego, do którego nie trzeba nawet fatygować miksera. Leciutkie i puszyste, a soczyste truskawki schowane na dnie przypominają te z kompotu. Polecam
- 500 g truskawek średniej wielkości
- 1 szklanka cukru
- 3jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier puder do posypania.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175C. Blaszkę o wymiarach 23x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód).
Truskawki umyć i odciąć ogonki. Jajka roztrzepać, dodać cukier i ucierać aż nabiorą jasnożółtego koloru, dodać olej i mieszać do połączenia składników. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodać do masy jajecznej razem ze śmietaną. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy, truskawki powkładać na wierzch w rządki. Piec około 35-40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić w blaszcze, posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
No comments:
Post a Comment