Ciasto na popołudniową herbatę. Bardziej na jesienne długie wieczory niż upalne lato. Mięciutkie z dodatkiem ananasa i marchewki długo zachowuje świeżość. Dodatek orzechów i cynamonu sprawia że ciasto jest aromatyczne i kryje w sobie ekstra "crunch". Polecam- chociaż może na jesieni i bliżej zimy.
- 275g mąki
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g miękkiego brązowego cukru
- 2 średnie jajka, rozkłócone
- 100ml oleju słonecznikowego
- 100g marchewki startej na małych oczkach
- 50g orzechów włoskich, posiekanych
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 puszka ananasa ok 340g ( 2 krążki odłożyć do dekoracji)
- 75g miękkiego masła
- 75g miękkiego serka np. Philadelphia
- 175g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili
Piekarnik nagrzać do temperatury 160C. Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko spód formy.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie dodać jajka, olej, cukier, marchewkę, orzechy, ekstrakt z wanili oraz ananas odsączony i pokrojony na małe kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać do całkowitego połączenia. Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i piec około 40-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w formie na około 10 minut, następnie przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.
Przygotować krem: masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać serek i ekstrakt z wanili. Posmarować wierzch ciasta i udekorować kawałkami ananasa. Smacznego :)
No comments:
Post a Comment