16 June 2014

Passion Cake

Ciasto na popołudniową herbatę. Bardziej na jesienne długie wieczory niż upalne lato. Mięciutkie z dodatkiem ananasa i marchewki długo zachowuje świeżość. Dodatek orzechów i cynamonu sprawia że ciasto jest aromatyczne i kryje w sobie ekstra "crunch". Polecam- chociaż może na jesieni i bliżej zimy.
 
Składniki:
  • 275g mąki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g miękkiego brązowego cukru
  • 2 średnie jajka, rozkłócone
  • 100ml oleju słonecznikowego
  • 100g marchewki startej na małych oczkach
  • 50g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 puszka ananasa ok 340g ( 2 krążki odłożyć do dekoracji)
Krem:
  • 75g miękkiego masła
  • 75g miękkiego serka np. Philadelphia
  • 175g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanili
Piekarnik nagrzać do temperatury 160C. Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, ale tylko spód formy.
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Następnie dodać jajka, olej, cukier, marchewkę, orzechy, ekstrakt z wanili oraz ananas odsączony i pokrojony na małe kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać do całkowitego połączenia.  Przełożyć do wcześniej przygotowanej formy i piec około 40-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić w formie na około 10 minut, następnie przełożyć na kratkę i całkowicie wystudzić.
Przygotować krem: masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać serek i ekstrakt z wanili. Posmarować wierzch ciasta i udekorować kawałkami ananasa. Smacznego :)



No comments:

Post a Comment