07 May 2015

Śliwki w czekoladzie

Dalszy remanent w szafkach, jeżeli zostały Wam jeszcze gdzieś zakamuflowane suszone śliwki to koniecznie zróbcie to ciasto. Smakuje jak śliwki w czekoladzie z ciągnącym środkiem i chrupiącą skórką na wierzchu. Możecie polać dodatkowo czekoladą albo śliwki zanurzyć w rumie, wariacje śliwkowe pozostawiam Wam. Polecam 

Składniki:
  • 2 jajka
  • 180 g cukru pudru
  • 80 g masła roztopionego i ostudzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3,5 łyżki ciemnego kakao do wypieków
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g miękkich, bezpestkowych śliwek, pokrojonych w kostkę.
Piekarnik nagrzać do 180C ( bez termoobiegu) tortownicę o średnicy 18-20 cm wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii na kogel mogel. Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać pokrojone śliwki, wymieszać i dodać do masy jajecznej. Powoli mieszając wlewać przestudzone masło. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy i piec około 20 minut. Wierz powinien być jak skorupka, a środek miękki i ciągnący. Wystudzić i dopiero wyjąć z formy. Smacznego  

No comments:

Post a Comment