Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki cukru lub odrobinę wiecej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta
- 2 szklanki mąki pszennej
- 125g zimnego masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki płatków migdałowych do posypania
Składniki na masę serową:
- 180g kremowego serka lub twarogu trzykrotnie mielonego na sernik
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 duże jajko
Składniki na masę jagodową:
- 1 szklanka jagód (mogą być mrożone) lub borówki amerykańskiej
- 1/4 szklanki dowolnego soku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody
Piekarnik rozgrzać do teperatury 180ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jagody wymieszać z sokiem i zagotować, zmniejszyć płomień i jeszcze gotować ok 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do jagód, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż powstaną małe grudki jak w kruszonce. Pół szklanki odsypać, a resztę wymieszać z proszkiem, do pieczenia, sodą, skórką z cytryny. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem a następnie dodać do suchych składników i wymieszać.
Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić na powierzchni ciasta zostawiając wolne brzegi. Na masie serowej rozłożyć masę jagodową.
Odłożoną wcześniej kruszonkę wymieszać z płatkami migdałowymi, obsypać brzegi ciasta i delikatnie środek.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piec pk 30-40 min, do lekkiego zarumienienia. Ciasto wystudzić lub podawać jeszcze ciepłe. Smacznego:)
No comments:
Post a Comment