07 January 2013

Ciasto z serem i jagodami





Dziś przepis na dawno obiecane ciasto serowe z jagodami. Po świątecznych kremowcach, makowcach i innych piernikowych z pewnością przypadnie Wam do gustu lekki sernik z jagodami. Choć jeszcze nie sezon na jagody to bardzo polecam, bo mrożone również spełnią swoją rolę.


Składniki na ciasto:
  • 1/2 szklanki cukru lub odrobinę wiecej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych do posypania

Składniki na masę serową:
  • 180g kremowego serka lub twarogu trzykrotnie mielonego na sernik
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 duże jajko 

Składniki na masę jagodową:
  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone) lub borówki amerykańskiej
  • 1/4 szklanki dowolnego soku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody

Piekarnik rozgrzać do teperatury 180ºC. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jagody wymieszać z sokiem i zagotować, zmniejszyć płomień i jeszcze gotować ok 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do jagód, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż powstaną małe grudki jak w kruszonce. Pół szklanki odsypać, a resztę wymieszać z proszkiem, do pieczenia, sodą, skórką z cytryny. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem a następnie dodać do suchych składników i wymieszać.
Ciasto przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię.
Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić na powierzchni ciasta zostawiając wolne brzegi. Na masie serowej rozłożyć masę jagodową.
Odłożoną wcześniej kruszonkę wymieszać z płatkami migdałowymi, obsypać brzegi ciasta i delikatnie środek.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piec pk 30-40 min, do lekkiego zarumienienia. Ciasto wystudzić lub podawać jeszcze ciepłe. Smacznego:)




 


No comments:

Post a Comment