21 January 2013

Podchmielony piernik


Banalnie prosty przepis na piernik z dodatkiem piwa, którego zrobienie nie zajmie Wam dłużej niż 30 min. Ciasto musi jednak poleżakować minimum 4 dni, a najlepiej ok. 2 tygodni do osiągnięcia odpowiedniej miękkości i wydobycia wszystkich przyprawowych aromatów. Polecam jeszcze przed końcem karnawału i do przetestowania przed następnymi świętami. 
 
Składniki:
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka piwa
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag mąki razowej
  • po 10 dag orzechów włoskich, rodzynków i kandyzowanych owoców
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z cytryny
  • mąka i tłuszcz do formy
  • dowolna polewa
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Formę o wymiarach 30x25 wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Miód przelać do małego garnuszka dodać cukier- wymieszać, wszystko zagotować i wystudzić. Sodę rozpuścić w piwie, wlać do miodu. Dodać stopione masło, skórkę z cytryny, przyprawy, jajka, przesiane obie mąki, posiekane orzechy, kandyzowane owoce i rodzynki. Wszystko dokładnie wyrobić i przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Piec ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto lekko wystudzić w formie, a następnie pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia. Pozostawić na minimum 4 dni w zamkniętym metalowym pojemniku.
A teraz możecie puścić wodzę wyobraźni i nadać swojemu ciastu dowolny kształt i dowolnie udekorować. Ja powycinałam mini pierniczki okrągłą wykrawaczką do ciastek i udekorowałam "Cherry Curd"- to coś w rodzaju budyniu wiśniowego, ale możecie użyć dowolnej polewy np. czekoladowej i całe pierniczki w niej zanurzyć. Smacznego:)
 

No comments:

Post a Comment