28 January 2013

Szarlotka Delikatesowa





Bardzo smaczna szarlotka na kruchym spodzie, chrupiącym wierzchu z lekką pianką bezową skrywającą najlepsze smażone jabłka. Polecam szczególnie z własnoręcznie wykonaną marmoladą jabłkową. Nic dodać - nic ująć.
 
Składniki:
  •   3 szklanki mąki krupczatki
  •   250 g masła
  •   6 jajek (białka i żółtka osobno)
  •   1 szklanka cukru pudru do ciasta + ¾ szklanki do piany z białek
  •   2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • duży słoik smażonych jabłek*
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Tortownicę o wymiarach 26 lub 28 cm wysmarować tłuszczem.
Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, wszystko rozcieramy w malakserze, do uzyskania tzw. okruszków. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę, szybko wyrabiamy gładkie, niezbyt ścisłe ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
2/3 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, trochę większy od spodu tortownicy i przekładamy do formy dociskając dobrze do dna i boków, tworząc opaskę – formę można również wylepić ciastem bez wałkowania, wystarczy 2/3 ciasta rwać na kawałki i nimi wylepić formę. Na wierzch układamy jabłkową marmoladę i wyrównujemy powierzchnię. Z białek ubijamy pianę , pod koniec gdy piana jest już dość sztywna dodajemy ¾ szklanki cukru pudru i jeszcze chwilę ubijamy a następnie i rozsmarowujemy pianę na jabłkach. Całość posypujemy utartym na tarce o dużych oczkach pozostałym schłodzonym ciastem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 min, aż całość się zrumieni, a boki będą lekko odstawały od formy.  Ciasto pozostawić na 10 min w formie, a następnie przestudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. SmacznegoJ

* Do wykonania marmolady jabłkowej potrzebne są: ok. 2 kg jabłek dość kwaskowych oraz cukier do smaku i odrobina cynamonu według uznania. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na cząstki tej smej wielkości. Przekładamy do garnka podlewamy odrobiną wody i dusimy na bardzo małym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż się rozpadną, co potrwa ok. 2 godzin. Gdy większa część soku odparuje dodajemy cukier i jeszcze chwilę dusimy. Do ciasta należy marmoladę wystudzić.



No comments:

Post a Comment