14 May 2013

Babeczki Cytrynowe

 
 
Orzeźwiające i delikatne babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym. Doskonałe na popołudniową herbatkę koniecznie schłodzoną i w towarzystwie przyjaciół. Polecam


Składniki na około 12 szt:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 duże jajka w temeraturze pokojowej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn + 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
Składniki na krem:
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej.
  • 400 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Formę na babeczki wyłożyć papilotakami.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko jedno po drugim, za każdym razem miksując do gładkości, należy uważać, aby masa się nie zważyła. Dodać skórke z cytryny oraz sok, dokładnie wymieszać. Powstałą masę delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
 Papilotki napełnić do połowy wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
 
Dekorowanie babeczek:
 
W mikserze rozetrzeć masło, dodać cukier i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji- troche to potrwa. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny. Jeżeli wolicie krem bardziej cytrynowy dodajcie więcej cytryny.
Krem nałóżcie do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdy. Zaczynając od środka wyciskajcie krem  dookoła tworząc coraz większe kręgi. Możecie rownież krącić babeczką wokół tylki też powstaną piękne róże.
Smacznej zabawy :)



No comments:

Post a Comment