Orzeźwiające i delikatne babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym. Doskonałe na popołudniową herbatkę koniecznie schłodzoną i w towarzystwie przyjaciół. Polecam
Składniki na około 12 szt:
- 3/4 szklanki cukru
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 duże jajka w temeraturze pokojowej
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn + 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
- 200 g masła w temperaturze pokojowej.
- 400 g cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC. Formę na babeczki wyłożyć papilotakami.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać jajko jedno po drugim, za każdym razem miksując do gładkości, należy uważać, aby masa się nie zważyła. Dodać skórke z cytryny oraz sok, dokładnie wymieszać. Powstałą masę delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Papilotki napełnić do połowy wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Dekorowanie babeczek:
W mikserze rozetrzeć masło, dodać cukier i ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji- troche to potrwa. Następnie dodać ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny. Jeżeli wolicie krem bardziej cytrynowy dodajcie więcej cytryny.
Krem nałóżcie do rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdy. Zaczynając od środka wyciskajcie krem dookoła tworząc coraz większe kręgi. Możecie rownież krącić babeczką wokół tylki też powstaną piękne róże.
Smacznej zabawy :)
No comments:
Post a Comment