Pyszne, mięciutkie bułeczki z dodatkiem marcepanu i kardamonu, świetne na piknik lub na drugie śniadanie dla maluchów do szkoły. Bardzo polecam.
Składniki na ok 15 sztuk:
Ciasto:
- 25 dag drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 500 g mąki
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 30 g masła w temperaturze pokojowej
- 250 g marcepanu
- 2 łyżki mielonego cynamonu
1 jajko + 1łyżka mleka do posmarowania.
Mleko podgrzej do temperatury 37C. Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości wcześniej podgrzanego mleka, pozostaw na 10 minut. Do dużej miski wlej pozostałe mleko, drożdże, dodaj posiekane masło, cukier,sól, kardamon oraz większą część mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 30 minut.
Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką i lekko je wyrób. Składniki nadzienia wymieszaj. Ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x35 cm. Jeden prostokąt posmaruj nadzieniem i przykryj drugim płatem ciasta, sklej boki. Prostokąt potnij na paski szerokości 2 cm, każdy pasek skręć, a następnie zawiąż w luźny węzeł i złóż końce do środka.
Piekarnik podgrzej do temperatury 250°C. Zawijasy ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 40 min (Jeżeli ciasto szybko odskoczy po naciśnięciu oznacza, że jest już wyrośnięte).
Drożdżówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez ok 5-10 minut. Wystudź na kratce przykrytej ściereczką.
Rada:
- drożdżówki przed pieczeniem można posypać płatkami migdałowymi.
Polecam :)
No comments:
Post a Comment