22 December 2013

Choinki orzechowe



Pyszne ciasteczka last minute, na które każdy z Was na pewno ma składniki w domu. Bardzo proste do wykonania, kruchutkie i aromatyczne, jedyna wada- szybko znikają i to  jeszcze ciepłe. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z samiutkich Czech od przemiłej Georgii.

Składniki na ok 50 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 180 g cukru pudru
  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 180 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów
  • 1 jajko

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/2 tabliczki białej czekolady
  • gwiazdki lub inne cukrowe ozdoby

Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i wyrobić- ręcznie lub robotem- na gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć papierem od masła i wstawić na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 160-170C. Blaszki do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Stolnicę opruszyć mąką, ciasto rozwałkować na około 1-2 cm, podsypując mąką-jeżeli będzie się kleić- wycinać choinki lub dowolne kształty. Ciasteczka przełożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę i piec około 5-8 minut. Upieczone choinki przestudzić na kratce.
 
Przygotować polewę:
 
W garnku zagotować wodę, na wierzchu ustawić szklanka miskę, tak żeby nie dotykała wody. Obie czekolady połamać na kawałki, umieścić w misce i mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia. Lekko przestudzoną czekoladą smarować ciasteczka i ozdabiać gwiazdkami. Smacznego :)
 
 

No comments:

Post a Comment