I jeszcze jedna propozycja z przepisu Georgii, tym razem na cudowne piernikowe ciasteczka, które nie wymagają leżakowania, ani dekorowania. Nadają się od razu do jedzenia, a dzięki "żółtkowemu nabłyszczeniu", wyglądają pięknie bez jakichkolwiek dekoracji. Bardzo polecam.
Składniki na około 60 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 100 g miodu
- 100 g masła
Ponadto:
- 2 żółtka
- kilka kropli wody
Masło podgrzać z miodem. Połączyć suche składniki , dodać jajka, lekko przestudzone masło i miód, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto może wydawać się troche rzadkie, ale nie próbujcie dosypywać mąki musi takie być (stwardnieje w lodówce). Ciasto przełożyć do miseczkie, przykryć papierem od masła lub folia spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170C, płaską formę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę opruszyć mąką, ciasto rozwałkować na około 1-1,5 cm, wycinać gwiazdki lub inne kształty. Ciasteczka przełożyć na wcześniej przygotowaną formę i piec około 5-8 minut.
Jeszcze ciepłe gwiazdki posmarować roztrzepanym żółtkiem z wodą, pozostawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu można udekorować lukrem lub czekoladą. Smacznego :)
No comments:
Post a Comment