22 December 2013

Pierniczkowe Gwiazdki


I jeszcze jedna  propozycja z przepisu Georgii, tym razem na cudowne piernikowe ciasteczka, które nie wymagają leżakowania, ani dekorowania. Nadają się od razu do jedzenia, a dzięki "żółtkowemu nabłyszczeniu", wyglądają pięknie bez jakichkolwiek dekoracji. Bardzo polecam.

Składniki na około 60 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 100 g miodu
  • 100 g masła

Ponadto:
  • 2 żółtka
  • kilka kropli wody

Masło podgrzać z miodem. Połączyć suche składniki , dodać jajka, lekko przestudzone masło i miód, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto może wydawać się troche rzadkie, ale nie próbujcie dosypywać mąki musi takie być (stwardnieje w lodówce). Ciasto przełożyć do miseczkie, przykryć papierem od masła lub folia spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170C, płaską formę do ciastek wyłożyć papierem do pieczenia. Stolnicę opruszyć mąką, ciasto rozwałkować na około 1-1,5 cm, wycinać gwiazdki lub inne kształty. Ciasteczka przełożyć na wcześniej przygotowaną formę i piec około 5-8 minut.
Jeszcze ciepłe gwiazdki posmarować roztrzepanym żółtkiem z wodą, pozostawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu można udekorować lukrem lub czekoladą. Smacznego :)

No comments:

Post a Comment