Pyszne ciasto czekoladowe o nazwie "Valerie". Bardzo proste i nie wymagające wielu składników. W smaku przypomina francuski fondant czekoladowy (deser w kształcie babeczki z wypłwającą czekoladą ze środka) w tym przepisie czekolada ze środka Wam nie wypłynie, ale delikatnie i powoli rozpuści się na Waszych kubkach smakowych. Przepis wygrzebany z magazynu "Kuchnia". Bardzo polecam
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki
- 5 jajek w temperaturzue pokojowej
- Odrobina masła do posmarowania blaszki
Piekarnik nagrzać do temperatury 170-180C. Tortownicę o wymiarach 18-20 cm wysmarować masłem. W niewielkim garnuszku zagotować wodę, zmniejszyć ognień tak żeby woda lekko wrzała. Czekoladę i masło umieścić w szklanej misce i ustawić na garnku z gotującą wodą delikatnie mieszać, aż wszystko się rozpuści. Zdjąć miskę znad pary i lekko przestudzić. Dodać cukier i wszystko dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści. Dodać rozkłócone jajka i wszystko zmiksować, dodając na końcu mąkę. Wlać wszystko do wcześniej przygotowanej formy i piec około 16-18 minut. Wyjąć z piekarnika i zostawić w tortownicy do przestudzenia, oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Ciasto można podawać również na ciepło z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
ReplyDeleteCieszę się Monika, że spodobał Ci się mój wpis i zapraszam do wypróbowanie innych przepisów. Pozdrawiam serdecznie Beata
ReplyDelete