12 February 2014

Oponki serowe


A może w karnawale oponki serowe zamiast faworków?  Pyszne, pyszne, pyszne, chociaż robota trochę klejąca, ale co tam karnawał raz w roku, to i pokleić się można  trochę  :)


Składniki:
  • 3jajak w temperature pokojowej
  • 500 g tłustego twarogu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 18 g cukru z waniliowego
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2-3 szklanki mąki pszennej
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
Ponadto:
  • Cukier puder do posypania
  • Olej do smażenia 


Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ale nie koniecznie, dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie, nie klejąca się ciasto. Podsypywać mąka( nie więcej niż 3 szklanki), aż do uzyskania gładkiego ciasta. Stolnicę oprószyć mąka, ciasto rozwałkować na grubość około 
1 cm, wycinać szklanką kółka, a dziurki kieliszkiem lub czym tam macie pod ręką (ja użyłam końcówki od tylki do dekorowania ciast). 
Olej rozgrzać w głębokim garnku, oponki smażyć na złoty kolor, około 2 minut z każdej strony, osączyć na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem i patrzeć jak w mgnieniu oka znikają z talerza. Smacznego:)

No comments:

Post a Comment