A może w karnawale oponki serowe zamiast faworków? Pyszne, pyszne, pyszne, chociaż robota trochę klejąca, ale co tam karnawał raz w roku, to i pokleić się można trochę :)
Składniki:
- 3jajak w temperature pokojowej
- 500 g tłustego twarogu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 18 g cukru z waniliowego
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 2-3 szklanki mąki pszennej
- 1łyżeczka sody oczyszczonej
Ponadto:
- Cukier puder do posypania
- Olej do smażenia
Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków, ale nie koniecznie, dodać pozostałe składniki i zagnieść miękkie, nie klejąca się ciasto. Podsypywać mąka( nie więcej niż 3 szklanki), aż do uzyskania gładkiego ciasta. Stolnicę oprószyć mąka, ciasto rozwałkować na grubość około
1 cm, wycinać szklanką kółka, a dziurki kieliszkiem lub czym tam macie pod ręką (ja użyłam końcówki od tylki do dekorowania ciast).
Olej rozgrzać w głębokim garnku, oponki smażyć na złoty kolor, około 2 minut z każdej strony, osączyć na papierowym ręczniku. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem i patrzeć jak w mgnieniu oka znikają z talerza. Smacznego:)
No comments:
Post a Comment