Coś dla wielbicieli cytrynowej nuty, pyszne babeczki cytrynowe z puszystym kremem na bazie mascarpone i lemon curd. Nasączone syropem cytrynowym jeszcze bardziej zyskują na smaku i stają super wilgotne, dzięki czemu długo zachowują świeżość.
Bardzo polecam :)
Składniki:
- 115 g masła w temperaturze pokojowej
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z 2 cytryn
Krem cytrynowy:
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 5 łyżek lemon curd (krem cytrynowy)
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka syropu cytrynowego
Syrop cytrynowy:
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 2 cytryny, dokładnie umyte i sparzone, najlepiej nie woskowane.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Formę na babeczki/muffinki wyłożyć papilotkami.
Przygotować syrop: wodę przelać do garnuszka, wsypać cukier i zagotować (nie mieszać). Zmniejszyć ogień i gotować, aż cukier się rozpuści. wrzucić cytrynę pokrojoną w plasterki i podgrzewać na bardzo małym ogniu około 20 minut. Gotowy syrop pozostawić do ostygnięcia.
Babeczki: Masło utrzeć z cukrem do "białości", dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując na niskich obrotach do uzyskania ślniącego kremu. Dodać sok z cytryny, otarta skórkę i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę z kefirem, do masy maślanej, mieszając tylko do połączenia się składników.
Wcześniej przygotowane foremki wypełnić ciastem do połowy wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudzić na kratce. Lekko przestudzone nasączyć syropem cytrynowym, zachowując 1 łyżkę na krem.
Przygotować krem: Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem i udekorować babeczki w dowolny sposób. U mnie są to małe kleksiki zrobione tylką numer 30, jeżeli nie macie żadnej końcówki do dekoracji, wystarczy odciąć końcówkę rękawa cukierniczego lub mocnej torebki foliowej i też wyjdą fajne wzorki. Smacznego
No comments:
Post a Comment