18 February 2014

Cytrynowe babeczki z cytrynowym kremem

 
Coś dla wielbicieli cytrynowej nuty, pyszne babeczki cytrynowe z puszystym kremem na bazie mascarpone i lemon curd. Nasączone syropem cytrynowym jeszcze bardziej zyskują na smaku i stają super wilgotne, dzięki czemu długo zachowują świeżość. 
Bardzo polecam :)
 
Składniki:
  • 115 g masła w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
Krem cytrynowy:
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 5 łyżek lemon curd (krem cytrynowy)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka syropu cytrynowego

Syrop cytrynowy:
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • 2 cytryny, dokładnie umyte i sparzone, najlepiej nie woskowane.


Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Formę na babeczki/muffinki wyłożyć papilotkami.
Przygotować syrop: wodę przelać do garnuszka, wsypać cukier i zagotować (nie mieszać). Zmniejszyć ogień i gotować, aż cukier się rozpuści. wrzucić cytrynę pokrojoną w plasterki i podgrzewać na bardzo małym ogniu około 20 minut. Gotowy syrop pozostawić do ostygnięcia.
Babeczki: Masło utrzeć z cukrem do "białości", dodawać po jednym jajku, za każdym razem miksując na niskich obrotach do uzyskania ślniącego kremu. Dodać sok z cytryny, otarta skórkę i wszystko dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę z kefirem, do masy maślanej, mieszając tylko do połączenia się składników. 
Wcześniej przygotowane foremki wypełnić ciastem do połowy wysokości. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka. Babeczki wystudzić na kratce. Lekko przestudzone nasączyć syropem cytrynowym, zachowując 1 łyżkę na krem.
Przygotować krem: Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem i udekorować babeczki w dowolny sposób. U mnie są to małe kleksiki zrobione tylką numer 30, jeżeli nie macie żadnej końcówki do dekoracji, wystarczy odciąć końcówkę rękawa cukierniczego lub mocnej torebki foliowej i też wyjdą fajne wzorki. Smacznego

No comments:

Post a Comment