Czy macie już pomysł na walentynkowy prezent? A może hand made czekoladki z dodatkiem chilli? Niezwykle proste, wystarczy czekolada i troche fantazji. Udanej zabawy :)
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
1/2 papryczki chilli lub 1/4 łyżeczki sproszkowanej papryczki chilli
W niewielkim garnuszku zagotować około 1 szklanki wody. 2/3 czekolady połamać na kawałki i
umieścić w miesce ustawionej na garnku z lekko wrzącą wodą ale nie gotującą (miska nie powinna dotykać wody). Czeloladę rozpuścić mieszając od czasu do czasu, gdy osiągnie temperaturę 40-45C, ( najlepiej sprawdzić termometrem cukierniczym) dodać papryczkę i wymieszać, zdjąć miskę znad kąpieli wodnej i ustawić na ściereczce. Wsypać pozostała połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia, sprawdzić ponownie temperaturę jeżeli wynosi 30-32C czekolada jest gotowa do formowania.
Przygotować dowolną formę na czekoladki mogą to być serduszka, kuleczki itp., równie dobrze sprawdzą się foremki na kostki lodu, silikonowe tacki, albo możecie wylać czekoladę na płaską formę wyłożoną papierem do pieczenia i po ostudzeniu połamać na kawałki. Foremkę ( u mnie jest to plastikowa tacka z serduszkami) dokładnie oczyścić ściereczką, czekoladę ponalewać łyżką do otworków powinny być dość pełne. Wyrównać powierzchnię lekko potrząsając foremką i pukajac w blat. Jeżeli zdarzyło Wam za bardzo napełnić foremki, po wypełnieniu wszystkich, wyrównajcie je płaskim nożem lub packą. Czekoladki pozostawić do zastygnięcia w suchym i chłodnym miejscu na minimum 1 godzinę. Czekoladki są gotowe, gdy zaczną się odrobinę "kurczyć" i dostawać od brzegów. Formę odwróci i delikatnie powyjmować serduszka, dodatkowo możecie udekorować według własnego pomysłu i okazji. Ja użyłam srebrnej folii spożywczej i prezent na Walentynki mam gotowy :)
No comments:
Post a Comment