24 May 2014

Crumble z truskawkami i rabarbarem


Crumble to nic innego jak zapiekanka owocowa, mniej znana w wersji z warzywami lub mięsem, wywodząca się z Anglii, a w Ameryce znana jako brown Betty. Najbardziej popularne jest Apple Crumble, ale oczywiście możecie wykorzystać każde owoce jakie macie pod ręką. A jako że sezon na truskawki i rabarbar w pelni, u mnie właśnie wersja truskawkowa z rabarbarem. Polecam serdecznie :)


Składniki:
  • 600g truskawek
  • 400g rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kruszonka:
  • 2 łyżki brązowego cukru demerara
  • 2 łyżki drobnego cukru biłego
  • 110 g zimnego masła
  • 120 g maki

Rabarbar umyć, pokroić na około 2 cm kawałki. Truskawki umyć, usunąć ogonki i umieścić w garnuszku razem z rabarbarem. Wlać odrobinę wody, chwile poddusić, aż truskawki lekko się rozpadną. Dodać masło, cukier oraz ekstrakt waniliowy i jeszcze chwile poddusić. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w łyżce zimnej wody, dodać do owoców i dokładnie wymieszać. Masa powinna być gęsta, lekko różowa z kawałkami owoców.
Przygotować kruszonkę: masło pokroić na małe kawałeczki, przełożyć do miski, dodać mąkę i wszystko dokładnie wymieszać rozcierajac w palcach. Dodać obydwa cukru i zamieszkać łyżka, żeby się wszystko połączyło.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Przestudzoną masę truskawkowo-rabarbarową przełożyć do żaroodpornego naczynia (jeżeli używacie tortownicy, należy najpierw spód i boki dokładnie zabezpieczyć folią do pieczenia). Wierzch posypać kruszonką, wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać około 35-40 minut. Pycha!!!

No comments:

Post a Comment