05 October 2013

Ciasto czekoladowe z cukinią

 
 
Była marchewka, były buraczki, to teraz kolej na cukinię. Bardzo proste ciasto czekoladowe z dodatkiem cukini. Dość wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje świerzość. Intensywnie czekoladowe, ale nie ciężkie- coś pomiędzy polskim murzynkiem i angielskim brownie. Przepis przypadkowo znaleźony w jednym z numerów "Kuchni".  Polecam
 
 
Składniki:
  • 180g cukru
  • 100 ml oleju
  • 2 krople ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 250g mąki
  • 50g kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400g startej cukini na małych oczkach
  • 150g pokrojonej ciemnej czekolady


Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Formę o wymiarach 25-26 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wymieszać z olejem, wanilią i cukrem. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą, dodać do masy jajecznej wraz z solą, cukinią oraz czekoladą. Wszystkie składniki delikatnie i dokładnie wymieszać, przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec ok. 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 5 minut w formie, a następnie wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Smacznego
 

No comments:

Post a Comment