Była marchewka, były buraczki, to teraz kolej na cukinię. Bardzo proste ciasto czekoladowe z dodatkiem cukini. Dość wilgotne, dzięki czemu długo zachowuje świerzość. Intensywnie czekoladowe, ale nie ciężkie- coś pomiędzy polskim murzynkiem i angielskim brownie. Przepis przypadkowo znaleźony w jednym z numerów "Kuchni". Polecam
- 180g cukru
- 100 ml oleju
- 2 krople ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 250g mąki
- 50g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400g startej cukini na małych oczkach
- 150g pokrojonej ciemnej czekolady
Piekarnik nagrzać do temperatury 180C. Formę o wymiarach 25-26 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka wymieszać z olejem, wanilią i cukrem. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem i sodą, dodać do masy jajecznej wraz z solą, cukinią oraz czekoladą. Wszystkie składniki delikatnie i dokładnie wymieszać, przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec ok. 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 5 minut w formie, a następnie wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Smacznego
No comments:
Post a Comment