12 October 2013

Ciasto śliwkowe z marcepanem


 
Ah w jabłkową kolejkę wskoczyły śliwki, tak pięknie się prezentowały w sklepowym koszyczku. że żal było nie kupić. W zestawie z marcepanem i migdałami, długo zapamiętacie smak tego ciasta. Wilgotne, a zarazem bardzo mięciutkie  z soczystą i lekko kwaskową śliwką. Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z bloga "Moje Wypieki". Bardzo polecam.


Składniki:
  • 250g miękkiego masła
  • 200g masy marcepanowej
  • 200g drobnego cukru do wypieków + 2 lyżki do posypania
  • 16g cukru waniliowego - 1 opakowanie
  • odrobinę olejku migdałowego - można pominąć
  • 4 jajka
  • 75g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 250g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść migdałów w płatkach
  • ok. 1 kg śliwek, umytych, wypestkowanych, przekrojonych na pół.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175C. Formę o wymiarach 35x23 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
 Masło, cukier, cukier waniliowy, olejek migdałowy oraz sól utrzeć. Schłodzony marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy maślanej. Cały czas miksując dodawać jajka, jedno po drugim. Mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dobrze wymieszać.
Masę przełożyć do wcześniej przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć śliwki środkiem do góry. Posypać cukrem i migdałami.
Piec ok. 45 minut, aż ciasto się ładnie zarumieni, a patyczek będzie suchy. Jeżeli ciasto zacznie się zbyt szybko przypiekać, a środek będzie jeszcze nie upieczony, należy przykryć folia aluminiową i piec dalej. Ciasto można podawać jeszcze ciepłe z dodatkiem bitej śmietany lub przestudzone i posypane cukrem pudrem. Smacznego :)

No comments:

Post a Comment