09 October 2013

Ślimaczki z jabłkiem

 
 
Czy rozpoczliście już sezon na jabłkowe wypieki? U mnie pierwsze w kolejce ślimaczki z jabłkowym nadzieniem. Leciutkie, chrupiąc z delikatną nutą mandarynki. Polecam

Składniki na 12 sztuk:
  • 2 średnie jabłka, obrane i pokrojonej na małe cząstki
  • 25g drobnego cukru (caster sugar)
  • 1łyżeczka cukru waniliowego
  • 20g masła
  • 1 płat ciasta francuskiego - 300g
  • 2 lyżki rodzynek
  • 50g cukru pudru
  • sok i skórka starta z 1 mandarynki
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 15 minut przed pieczeniem.
Jabłka, masło, cukier i odrobinę wody umieścić w małym garnku. Zagotwać, zmniejszyć ogień i dusić ok. 25 minut, aż jabłka się rozpadną i powstanie gładki mus. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia, po czym dodać rodzynki i skórkę z mandarynki.
 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200C. Płaską foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Płat ciasta francuskiego bardzo delikatnie rozwałkować tylko odrobinę.  Masę jabłkową rozsmarować na cieście pozostawiając ok. 1cm na każym boku. Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku, pokroić na 12 kawałków. Ślimaczki ułożyć na wcześniej przygotowanej blaszce i piec ok. 25 minut, aż się napuszą i nabiorą złocistego koloru.
 
Lukier: Cukier utrzeć z sokiem z mandarynki i polać w dowolny sposób lekko przestudzone ślimaczki. Smacznego

No comments:

Post a Comment