Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka wody
- 1 masło 250 g
- 3 łyżki kakao- ciemnego do wypieków
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 paczki herbatników (pokruszonych)
- 1 opakowanie pełnotłustego mleka w proszku ok. 400g
- Bakalie: orzechy (posiekane), rodzynki, migdały
- Wodę zagotować z cukrem margaryną i kakao. Po zestawieniu z ognia dodać cukier waniliowy, pozostawić na chwilę do przestygnięcia.
- Jeszcze ciepłą, ale nie bardzo gorącą masę maślano/ kakaową połączyć z mlekiem, dobrze rozetrzeć aby pozostało jak najmniej grudek. Następnie dodać herbatniki oraz bakalie. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
- Keksówke lub inną formę wyłożyć folią spożywczą. Przelać mleczną słodycz do foremki i docisnąć mocno do każdego brzegu, wyrównać wierzch i pozostawić do ostygnięcia.
No comments:
Post a Comment