17 October 2012

Blok Czekoladowy



 
Chyba każdy z Was pamięta z dzieciństwa smak Bloku Czekoladowego z prawdziwym mlekiem w proszku, chrupiącymi orzeszkami. Bez pieczenia szybko się robi i jeszcze szybciej zjada. Bardzo polecam.


Składniki: 

  •    1 szklanka cukru
  •    1 szklanka wody
  •    1  masło 250 g
  •    3 łyżki kakao- ciemnego do wypieków
  •    1 łyżeczka cukru waniliowego
  •    4 paczki herbatników (pokruszonych)
  •    1 opakowanie pełnotłustego mleka w proszku ok. 400g
  •    Bakalie: orzechy (posiekane), rodzynki, migdały
  1.  Wodę zagotować z cukrem margaryną i kakao. Po zestawieniu z ognia dodać cukier waniliowy, pozostawić na chwilę do przestygnięcia.
  2. Jeszcze ciepłą, ale nie bardzo gorącą masę maślano/ kakaową połączyć z  mlekiem, dobrze rozetrzeć aby pozostało jak najmniej grudek. Następnie dodać herbatniki oraz bakalie. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
  3. Keksówke lub inną formę wyłożyć folią spożywczą. Przelać mleczną słodycz do foremki i docisnąć mocno do każdego brzegu, wyrównać wierzch i pozostawić do ostygnięcia.
  Smacznego :)

 

No comments:

Post a Comment