22 October 2012

Gateau au Chocolat


 
 

Czy oglądacie Polski Turniej Wypieków? Ja śledzę z zapałem . A oto propozycja na ciasto czekoladowe wg. przepisu Tomasza Dekera- lekko zmodyfikowany. Po bardzo pozytywnych ocenach ciasta w ostatnim odcinku, po prostu musiałam wypróbować przepis i jestem trochę rozczarowana. Jest chrupiąca skórka i jest wilgotny środek, czyli tak jak powinno być, ale ciasto jak dla mnie za bardzo czekoladowe i mało zachwycające.  Ciekawa jestem czy Wam przypadnie do gustu?



Składniki:

×          270 g ciemnej czekolady 70%

×          130 g cukru pudru

×          175 g masła

×          laska wanilii

×          5 jajek

×          40 g mąki

×          szczypta soli

Piekarnik nagrzać do temperatury 170C. Formę o wymiarach 23 cm wysmarować masłem, następnie posypać cukrem pudrem.

Czekoladę z masłem rozpuść na małym ogniu. Do gorącej dodać połowę cukru pudru. Całość dokładnie wymieszać i wsypać miąższ z laski wanilii.

Do przestudzonej masy czekoladowej dodać po jednym żółtku, delikatnie ale dokładnie mieszając a następnie, na samym końcu, wsypać mąkę.

W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę dodając szczyptę soli na początku ubijania. Po spiętrzeniu się piany dodać stopniowo pozostały cukier puder i ubijać do uzyskania sztywnej piany.

Do masy czekoladowej dodać część piany i bardzo dokładnie mieszać, następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać masę.  Ostrożnie przelać do tortownicy.

Piec przez ok. 30-40 min. Ciasto powinno mieć chrupiacą skórkę z wierzchu a środek dość wilgotny.

Przestudzić na kratce i posypać cukrem pudrem
Smacznego:)

2 comments:

  1. tez raz sie skusilam na to ciasto , troszke inne proporcie skladnikow (wzielam z jakiejs wloskiej ksiazki kucharskiej ) i coz ... sama slodycz owszem (az za bardzo) ale jak piszesz nic zachwycajacego :)

    ReplyDelete
  2. Tak Dorotko czy warto wypróbować przepis najlepiej samemu się przekonać, u mnie powtórki już nie będzie:)))))

    ReplyDelete