Czy oglądacie Polski Turniej Wypieków? Ja śledzę z zapałem . A oto
propozycja na ciasto czekoladowe wg. przepisu Tomasza Dekera- lekko
zmodyfikowany. Po bardzo pozytywnych ocenach ciasta w ostatnim odcinku, po
prostu musiałam wypróbować przepis i jestem trochę rozczarowana. Jest chrupiąca
skórka i jest wilgotny środek, czyli tak jak powinno być, ale ciasto jak dla
mnie za bardzo czekoladowe i mało zachwycające.
Ciekawa jestem czy Wam przypadnie do gustu?
Składniki:
×
270
g ciemnej czekolady 70%
×
130
g cukru pudru
×
175
g masła
×
laska
wanilii
×
5
jajek
×
40
g mąki
×
szczypta soli
Piekarnik nagrzać do temperatury 170C. Formę o wymiarach 23 cm wysmarować
masłem, następnie posypać cukrem pudrem.
Czekoladę z masłem rozpuść na małym ogniu.
Do gorącej dodać połowę cukru
pudru. Całość dokładnie wymieszać i wsypać miąższ
z laski wanilii.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodać po jednym żółtku,
delikatnie ale dokładnie mieszając a
następnie, na samym końcu, wsypać
mąkę.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną
pianę dodając szczyptę soli na początku ubijania. Po spiętrzeniu się piany dodać
stopniowo pozostały cukier puder i ubijać do uzyskania sztywnej piany.
Do masy czekoladowej dodać część piany i bardzo dokładnie
mieszać, następnie dodać resztę piany i delikatnie wymieszać masę. Ostrożnie
przelać do tortownicy.
Piec przez ok. 30-40 min. Ciasto powinno mieć
chrupiacą skórkę z wierzchu a środek dość wilgotny.
Przestudzić na kratce i posypać cukrem pudrem
Smacznego:)
tez raz sie skusilam na to ciasto , troszke inne proporcie skladnikow (wzielam z jakiejs wloskiej ksiazki kucharskiej ) i coz ... sama slodycz owszem (az za bardzo) ale jak piszesz nic zachwycajacego :)
ReplyDeleteTak Dorotko czy warto wypróbować przepis najlepiej samemu się przekonać, u mnie powtórki już nie będzie:)))))
ReplyDelete