Ciasto bardzooooooooooo czekoladowe w smaku przypomina brownies. Buraczki nie wyczuwalne. Zdecydowanie dla czokoholików. Polecam
Składniki:
200g gorzkiej czekolady 70%
250g puree z gotowanych buraków
200g mąki
200g niesolonego masła, rozpuszczonego
100g ciemnego brązowego cukru
100g drobnego cukru
3 duże jajka
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka extraktu vaniliowego
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Okrągłą formę lub tortownicę o wymiarach 23 cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w blenderze i zmiksować na proszek ale zostawiając małe kawałeczki.
3. Do czekolady dodać buraczki i razem zmiksować.
Następnie dodać pozostałe składniki i miksować do połączenia, powstałą masę przelać do wcześniej przygotowanej formy.
4. Piec około 45-50 min lub do tzw. suchego patyczka. Ciasto zostawic w formie na 5 minut a następnie przełożyć na kratkę do wystudzenia.
5. Dowolnie udekorować: można posypać cukrem pudrem, kakao lub podawać z creme fraiche.
Smacznego:)
No comments:
Post a Comment