04 October 2012

Truffle Czekoladowe z płatkami Róży




 
Czekoladki z dodatkiem płatków róży wyczuwalnej w bardzo delikatny sposób. Nietypowa posypka rekompensuje gorzko-słodki smak truffli. Przepis pochodzi od niezwykłej kobiety, która z pasją tworzy nowe kompozycje smakowe czekolad- Melange.
 
Składniki na około 25 sztuk:
×     300 ml śmietany kremówki
×     30g suszonych płatków róży
×          250g gorzkiej czekolady
 
1. Śmietanę i płatki róży powoli doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i pozostawić na około 10-20 min. Ponownie podgrzać i  przetrzeć przez sito do garnuszka z połamaną czekoladą. Pozostawić na ok 30 sekund a następnie wszystko razem wynieszać aż do rozpuszczenia czekolady.


2.  Powstałą masę wstawić na noc do lodówki ewentualnie  do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
3. Stwardniałą czekoladę nabierać łyżką i formować w rękach kulki.
4.  Gotowe czekoladki obtaczać w kakao, orzeszkach, wiórkach czekoladowych itp. Ja użyłam Nesquika

SmacznegoJ
 

No comments:

Post a Comment