21 October 2012

Muffiny Marchewkowe



Bardzo lubiane przez dzieci muffinki marchewkowe. Nie wymagające wiele pracy, a co najważniejsze- zawsze sie udają. Udekorowane serkiem mascarpone z cukrową posypką. Z podanych poniżej składników można upiec ciasto marchewkowe, wystarczy czas pieczenia przedłużyć o ok. 30 min.
 
Składniki na 15 muffinek:
 
  •       2 szklanki startej marchewki na drobnych oczkach (jeżeli    marchewka jest bardzo soczysta należy ją lekko odcisnąć)
  •      2 szklanki mąki pszennej
  •      1 szklanka cukru
  •      1 szklanka oleju
  •      5 jajek
  •      1 łyżka sody oczyszczonej
  •      1 łyżeczka przyprawy do piernika
Polewa:
  • 1 opakowanie serka mascarpone  ok. 400g
  •  250 g cukru pudru
  •  różowy cukier dekoracyjny lub inna kolorowa posypka
 
 
 
Rozgrzać piekarnik do 180C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
 
Jajka umyć i oddzielić białka od żółtek. Do dużej miski włożyć startą marchewkę, cukier, żółtka, olej i wszystko starannie wymieszać dużą łyżką.
 
Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. Dodać do masy marchewkowo- jajecznej. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciastem napełnić papilotki do ¾ wysokości (najlepiej łyżką do lodów).
 
Piec ok. 20- 25 min do tzw. suchego patyczka. Muffinki przestudzić na kratce.
 
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Powstałym kremem posmarować muffinki i posypać cukrem dekoracyjnym.
 
Smacznego:)
 
 
 
 
 

4 comments:

  1. Właśnie zrobiłam ciasto marchewkowe według tego przepisu i wyszło świetnie! Podpowiedz - czego można dodać do takiego ciasta, żeby miało jeszcze bardziej pieprzną nutkę? Dodałam przyprawę do piernika (1,5 łyżeczki) tak jak w przepisie, ale czy można dodać jeszcze coś innego?
    Buziaki! AGATA

    ReplyDelete
  2. Super. Dla zaostrzenia smaku proponuje dodać odrobine mielonych goździków wymieszanych z pieprzem i szczyptą chilli. Pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. witam, a jak pieklyscie ciasto (nie babeczki ) to jak dlugo trzeba piec zeby bylo upieczone
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  4. Dorotko czas pieczenia ciasta ok 45-50 minut w tej samej temperaturze co babeczki. Pozdrawiam

    ReplyDelete