25 October 2012

Muffiny Dyniowe


 
 
Bardzo wilgotne, miękkie, nie za słodkie i  w smaku przypominające muffinki marchewkowe. Dynia niewyczuwalna.  Nie wiele z nimi zachodu. Szybko się pieką i długo zachowują świerzość. Polecam

 

Składniki na 12 muffinek:

×           200 g cukru
×           200 g mąki
×           ½ łyżeczki proszku do pieczenia
×           1 łyżeczka sody oczyszczonej
×           ½  łyżeczki soli
×           1 łyżeczka imbiru
×           1 łyżeczka cynamonu
×           ½ laski wanilli (sam miąższ)
×           100 ml mleka
×           100 ml gorącej wody
×           50 ml oleju słonecznikowego
×           1 jajko, roztrzepane
×           200 g dyni startej ma małych oczkach

Dekoracja:

×           200 g masła
×           łyżka mleka (nie koniecznie)
×           600 g cukru pudru
×           kilka kropli barwnika spożywczego w dowolnym kolorze
 
Rozgrzać piekarnik do 180C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.

Suche składniki wymieszać razem z przyprawami w misce.

Dodać mleko, gotującą wodę i olej. Wymieszać aż do połączenia składników. Dodać jajko i wymieszać.

Wrzucić dynie i wszystko jeszcze raz wymieszać, ale bardzo delikatnie.

Papilotki napełnić do ¾ wysokości. Piec ok. 20 min do uzyskania złotego koloru. Muffinki przestudzić na kratce.

 

Dekoracja:  


Masło dokładnie ubić z dodatkiem mleka mikserem, aż powstanie puszysty krem, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Udekorować w dowolny sposób.

SmacznegoJ

 

No comments:

Post a Comment